26 Ocak 2008 Cumartesi

Trafik tacizleri renkli oto cam pazarına yaradı



Önce makam arabalarıyla başladı... Sonra bütün spor arabalar siyah camla kaplandı. Şimdi ise kadın şoförlerin gözdesi renkli cam filtreleri yasak dinlemeden büyümeye devam ediyor.
Son 3 yılda siyah cam taktırmak için oto sanayileri ya da araç modifikasyon şirketlerinin kapısını çalanların sayısı 2 kat artarak 80 bine ulaştı. Öyle ki, fiyatları 250-500 YTL arasında değişen siyah camlar oto sanayinin en büyük iş kollarından biri haline geldi. Ancak, Trafik Kanunu görüşü engellediği gerekçesi ile yaklaşık 30 milyon YTL'ye ulaşan pazara "dur" diyor. Artan talep karşısında kanuna takılan cam filmleri oto sanayiyi isyan ettiriyor: "Fatura keserken yasak değil de kullanırken mi yasak?"

Kullanım oranı yüzde 25
Önceden sadece resmi araçlara takılan siyah camları artık her yerde görmek mümkün. Bugün trafikteki araçların yüzde 25'i koyu renk filmlerle kaplı hale geldi. Oysa Trafik Kanunu'na göre emniyet güçlerinin aracın içini net görmesini engelleyen her türlü cam renklendirme uygulaması kesinlikle yasak. Güneş ışığını ya da kırılan camın dağılmasını önleyenler ve görüşü yüzde 30'dan fazla engelleyen dışında tüm filmler polis kontrolüne takılıyor. Kanun sadece, makam otolarının arka yan camlarına film takılmasına izin veriyor. Geri kalan tüm ön cam ve yan camlar için ise yüzde 30 kuralı geçerli. İlgili maddeye göre, bu yıl renkli cam filmleri kullanan sürücülere kesilecek para cezası 115 YTL. Ayrıca 8 ceza puanı yazılıyor. Artan talep karşısında yasak baskısına isyan eden oto sanayi ustaları, en büyük iş kollarından biri haline gelen uygulamaya standart getirilmesini istiyor.

'Polis ayrımcılık yapıyor'
15 yıldır Maslak Oto Sanayi Sitesi'nde araç modifikasyonu yapan Yıldız Tuning'in sahiplerinden Ali Kemal'in anlattıklarına bakılırsa, son 3-4 senedir koyu renkli cam filmi isteyenlerin de, uygulayan garajların da sayısı yasak dinlemeden artıyor. Özellikle spor arabalar ve makam araçlarına koyu renk film taktıklarını belirten Kemal, "Kalbur üstü arabalarda camlar simsiyah olsa da polis bir şey demiyor" diyor. Son model jiplerin ise kendiliğinden koyu renk camlı olduğunu ancak onlara da film taktıklarını anlatan Kemal'in, asıl altını çizdiği nokta ise, kanunen yasak denilen filmlerin satışının serbest olması.
"TSE standartlarındaki filmleri de takabiliriz ama artık müşteriler yüzde 70'e varan koyuluktaki filmleri istiyor. Biz de mecburen takıyoruz" diyen Kemal, faturasını kestiği malın, kullanımının yasak olmasını anlayamadığını vurguluyor.

En yüksek talep kadınlardan
Yıldız Tuning'in diğer ortağı Hayri Kuşdoğan da, taktıkları filmlerin her araç muayenesinde söküldüğünü anlatıyor. Kuşdoğan,"2 yıl sonra muayenede söküleceğini bile bile yine de film taktırıyorlar. Fabrikada koyu renk camla üretilen jipler dışında hemen hemen tüm araçlara film takıyoruz. Makam araçlarının tümüne, spor arabaların yüzde 90'ına, kadın şoförlerin araçlarının ise yüzde 10'una film takıyoruz" diyor. 16 yıldır Maslak Oto Sanayi Sitesi'nde çalışan Yusuf Usta da, her gün en az 3 kişinin gelip renkli cam istediğini anlatıyor. Yusuf Usta, "Yaklaşık 20 senedir araç camlarını renkli filmlerle kaplarız ama son dönemde artık moda oldu. Önceleri sadece makam araçları ve spor arabalar isterdi ama artık kadınlar daha çok talep ediyor. Trafikte tacize uğramamak için görünmek istemeyen kadın şoförler ceza alma riskine rağmen oto sanayinin sürekli müşterileri arasında" diyor.

Birbirimizi kandırmayalım, görgüsüzler
30 yıldır Maslak'taki garajda çalışan Murat Usta, cam filmi isteyenlere, "Görgüsüz" diyor. Ona göre, bu filmleri bilhassa gençler, "aracın içi görünmesin, daha havalı olsunlar" diye taktırıyor. Son model araçların zaten renkli camlı olduğunu ifade eden Murat Usta, "Bir de üstüne film takılmasının amacı güneş ışığını kesmek, tacizden korunmak, camın dağılmasını falan önlemek değil. Birbirimizi kandırmayalım" diyor. Genelde son model spor arabalara film taktırıldığını anlatan Galip Usta da, cam filmlerin dışarıdan olduğu kadar şoförün görüşünü de engellediğini dile getiriyor. "Bu akşam güneş gözlüğüyle araba kullanmak gibi" diyen Galip Usta, özellikle ön camlara film takılmasının son derece tehlikeli olduğunu belirtiyor.

Ziebart, 1 yılda 8 bin araca renkli cam taktı
Genellikle sıfır kilometre araçların fabrikaları tarafından yönlendirildiği otomobil koruma ve geliştirme şirketi Ziebart, yükselen trend ile satışlarını 3 yılda 2'ye katladı. Ziebart Satış Müdürü Melih Ergüven, son 5-6 yıldır talebin giderek arttığını belirtiyor. 2004'te ortalama 3-4 bin kişiye hizmet verdiklerini kaydeden Ergücen, bu sayının 2007'de 8 bine ulaştığını vurguluyor. Müşterilerinin yüzde 30'unun cam filmi istediğini aktaran Ergüven, çoğunun estetik ve güvenlik nedenleriyle bunu tercih ettiğini belirtiyor. Ergüven eşlerinin araç içinde görünmesini istemeyen erkeklerin de sıklaştığını ekliyor. Filmlerin sağlık açısından da önem taşıdığını ifade eden Ergüven, şöyle devam ediyor: "Cam filmlerini öncelikle ultraviyole güneş ışınlarının kırılması için tavsiye ediyoruz. Ayrıca en açık tonlarda yüzde 45 ısı yalıtımı var. Filmlerin tonları koyulaştıkça da yalıtımı artıyor. Bir de pasif güvenlik önlemi olarak kaza anında camların dağılmasını da engelliyen şeffaf filtreler var."

Hiç yorum yok: