29 Ocak 2008 Salı

Oto camcıları Avrupa Birliği yolunda


Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde 2007 yılından sonra çalışamayacak olan oto camcıları, Türkiye Oto Camcıları Derneği (TOC) adı altında toplanıp, TSE belgesi almak için müracaat etti. Otomobillerin orijinal camı yerine yerli cam takan, taktığı camdan ses gelip su akan işyerleri ise, dernek tarafından kapatılacak.

Türkiye'de bulunan yaklaşık bin 400 oto camcısı, kurdukları derneğin çatısı altında toplandı. Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde görülmeyen oto camcıları, marka tescillerini de aldı. Derneğe üye olmayan oto camcıları ise çalışamayacak. Dernek tarafından sigortalar ile anlaşılarak bütün oto camcıları, Türkiye genelinde sigortalı cam takabilecek.

Ayrıca Temin ve Tevzi Kooperatifi de kuran oto camcıları, bitme noktasına gelen mesleği yeniden canlandırdı. Kurulan dernekle vatandaşa daha kaliteli hizmet vermeyi hedeflediklerini söyleyen Türkiye Oto Camcıları Derneği Güney Marmara Şubesi Başkanı Mustafa Geniş, 'Yıllardır bu mesleği yaptığı halde ustalık belgesi olmayan oto camcılar Milli Eğitim tarafından eğitilerek ustalık belgesi verilecek. Meslek liselerinde oto camcılığı bölümü açılacak. Ustalık belgesi bulunmayan oto camcıları, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eğitilerek ustalık sertifikası verilecek. Belgesi olmayan işyerleri çalışamayacak. Orijinal cam yerine yerli cam takan, taktığı camdan su akıtıp ses gelen işyeri kapatılacak' dedi.
Kurulan dernek sayesinde Türkiye'nin neresinde olunursa olunsun bir telefonla kırılan camın yerine yenisinin takılabileceğini söyleyen Geniş, 'Aracınız sigortalı veya sigortasız olsun hiç mühim değil. Derneğimiz 24 saat hizmet verecek. İhbar anında en yakın oto camcısı bölgeye sevk edilerek vatandaşın mağduriyeti giderilecek' diye konuştu.

Cam konusunda dünya ikincisi olan Türkiye'de TSE standartlarını yakalamak için çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Demir, '1 Ocak'tan itibaren işyeri açmak zorlaşacak. Denetleme Kurulu üyeleri tarafından bütün camcılar tek tek denetlenecek. Kurallara uymayan iş yerleri savcılık kararıyla polis tarafından kapatılacak' diye konuştu.

Hiç yorum yok: