22 Ocak 2008 Salı

3 Milyar Dolarlık Lcd Yatırımı için Vestel, Arçelik ve Şişecam'la Görüştük


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Otomotiv, Lcd Camı Üretimi Gibi Stratejik Sektörleri Destekleyeceklerini Açıkladı.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, otomotiv, LCD camı üretimi gibi stratejik sektörleri destekleyeceklerini açıkladı.

Vestel, Arçelik, Şişecam’la görüştüğünü belirten Unakıtan, bu şirketlerin 2-3 milyar dolarlık yatırım için prensipte anlaştığını söyledi. Unakıtan, Ar-Ge yardımlarıyla desteklemeyi planladıkları sektörlerden birinin de otomotiv olduğunu belirtti.
MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, yerli ara malı üretimini desteklemek amacıyla hazırlanan paketi bu yılın ilk yarısında hayata geçirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Kurdukları ayrı bir ekiple yeni teknolojiler üzerine çalıştıklarını belirten Unakıtan, bu kapsamda televizyon, otomotiv gibi sektörlere yönelik teşviklerin gündemde olduğunu belirtti. Gündemdeki konularla ilgili olarak Referans Gazetesi ile bir söyleşi yapan Unakıtan, yeni teknolojiler konusunda bazı sektörlerin destekleneceğini söylerken, Vestel, Arçelik ve Şişecam’la LCD camı üretimi için görüşüldüğünü duyurdu. Bu şirketlerin iki-üç milyar dolarlık ortak bir proje için çalışmalara başladıklarını kaydeden Unakıtan, kritik ithal malları yerli üretime çevirmek için Ar-Ge teşviklerini kullanacaklarını kaydetti.

LCD’YE GEÇMEK LAZIM: Meclis’te bulunan Ar-Ge yasa tasarısının stratejik sektörlerin desteklenmesinin ilk adımı olduğunu söyleyen Kemal Unatıkan, şöyle konuştu: "Bazı sektörlerimiz var ki teknolojide geri kalırsa yarıştan düşüyorlar. Televizyon sektöründe tüplü vardı, ondan sonra plazmaya geçildi. Şimdi de LCD var. Türkiye’nin de LCD’ye geçmesi lazım. Türkiye LCD üretiyor mu? Üretiyor. Üretiyor ama camını dışardan alıyor. LCD’nin bütün özelliği o camı. O camı aldığınız zaman arasında, her şey orada oluyor yeniden bir şey bağlanmıyor. Bu da teknoloji gerektiriyor. Avrupa’da, Uzakdoğu’da büyük fabrikalar var. Yatırımları yapıldı, biz de onlardan alıyoruz. Mesela ben diyorum ki Türkiye’nin televizyon sektörünün bu camı burada imal etmesi lazım. Bu camı burada imal etmesi için ne lazım?"

PRENSİPTE TAMAM: Bunun için "baş oyuncular" dediği Arçelik, Vestel ve Şişecam ile görüştüğünü, onları yerlerinde ziyaret ettiğini aktaran Unakıtan, şu bilgileri verdi: "Onlar da hazırlar. Zaten heyecanlanlılar. Artık bunları Türkiye’ye kazandırmak lazım. Adam sana ne kadar cam verirse o kadar üretebiliyorsun. Ayrıca sadece televizyon değil, monitörler de aynı camdan üretiliyor, dizüstü bilgisayar LCD. Bugün dünyada almış götürüyor. Ortak yatırımcı bulsunlar yanlarına ki, o da var. Şimdi böyle bir çalışma başladı. Ar-Ge teşviklerini kullanacağız. Vergi mesela. Vestel, Arçelik, Paşabahçe Cam da baş oyuncu. Ortak bir şey kurmak için niyetleri var. Vestel, Arçelik ’olabilir’ dedi. Ön prensipleri tamam gibi, iki-üç milyar dolarlık bir yatırım. Türkiye teknoloji elini yakaladığı zaman o cam bize ancak yetecek, ihracat var çünkü. Bazı şirketler, LCD şirketleri, Hyundai falan Polonya’ya gittiler ama hiçbirisi memnun değil. İlerde bazılarının Türkiye’ye dönmesi bile mümkün."

OTOMOTİV SIRADA: Unakıtan stratejik sektör olarak Ar-Ge yardımlarıyla desteklemeyi planladıkları sektörlerden birinin de otomotiv olduğunu söylerken, "Mesela otomotiv sektörüne diyeceğiz ki ’Motoru burada üret. Aktarma organlarını burada üret.’ O da diyecek ki ’Ben de sizden bunu istiyorum.’ Biz de oturup çalışacağız. Görüşmelerimiz de başladı" dedi. Otomotivin de Ar-Ge’den en fazla yararlanacak sektörlerden biri olduğuğunu belirten Unakıtan, "Türkiye bir şeyi yapmak zorunda. Bütün sektörlerin başımızın üstünde yeri var ama Türkiye artık katma değeri yüksek ürünlere geçmek zorunda. Türkiye teknoloji üretmek zorunda" diye konuştu.

Arıkan’a Mısır gezisinde söyledi

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Mısır gezisine katılan 173 işadamı ve profesyonel yönetici arasında bulunan Şişecam Genel Müdürü Doğan Arıkan’la Kahire’de karşılaşınca, "Ahmet Zorlu (Zorlu ve Vestel’in patronu) ve Aka Gündüz Özdemir’le (Arçelik Genel Müdürü) görüştüm. LCD ekran camı üretimi için birlikte ne yapılabilir onu konuştuk. Bu projede sizin de yer almanız lazım" dedi. Arıkan, Unakıtan’a, "Elbette incelemeye alırız" yanıtı verdi.

Tasarı geçince Ar-Ge ucuzlayacak

TBMM’de görüşülen Ar-Ge tasarısı yasalaştığında neler olacağına ilişkin beklentilerini Kemal Unakıtan, şöyle anlattı: "Artık Ar-Ge işi çok ucuzluyor. Dolayısıyla örneğin ilaç sektörü dışarıda 80 milyar dolar harcıyor. Birtakım Ar-Ge’lerini buraya getirecekler. Onları bekliyorum. Üniversite içine de gerek yok. Fabrikasını getirmiş kurmuş, teçhizatı var, ortamı var. Vestel’e gidin, ben gittim. Manisa’da öyle odalar var ki oda sıcaklığını ayarlayamazsan, odanın içindeki virüsü ayarlayamazsan onu çalıştıramıyorsun. Ona nasıl ’illa teknoparka git’ diyeceksin, mümkün değil. Kanun bunu getiriyor.

Hiç yorum yok: